Які гальмівні колодки краще на ринку 2021-2022

Рейтинг гальмівних колодок 2021-2022

Ще 10-15 років тому на ринку був присутній міцний кістяк брендів, популярність та авторитет яких не викликали жодних сумнівів. А питання «Які колодки купити» зводилося до вибору з десятківиробників. З того часу багато що змінилося, у світ вийшло багато новачків, готових потіснити збуйвиків. Та й технології, слід сказати, не стоять на місці. Тому визначати які колодки краще має сенс чи не щороку. Тому ми, спираючись на більш ніж 12-річний досвід у сфері, створили власнийрейтинг з оглядом хто, чому і як так вийшло.

Деякі матеріали в Інтернеті висвітлюють ринок, намагаючись вибрати лідерів, але в той же час розглядають всі колодки разом, не поділяючи на класи та категорії. Це не зовсім коректно, тому що на ринку гальмівних накладок також є категоризація, і порівнювати умовно бюджетні колодки та спортивні аналоги – недалекоглядно. Це приблизно як вибирати найбільш комфортне авто зіставляючи S-клас і Ferrari.

Як ми порівнювали? Головним показником, за яким до порівняння допускалися учасники – це ефективність: показник коефіцієнта тертя у певному температурному проміжку. Далі, додаваликомплектацію та представленість (покриття) на автомобільному ринку. Додатковими аргументами були інновації, нестандартні технології та інші переваги.

У нашому рейтингу гальмівних колодок будуть три групи:

- бюджетні замінники

- колодки якості ОЕ (оригіналу)

- підвищена ефективність.

I. БЮДЖЕТНІ ГАЛЬМОВІ КОЛОДКИ

Тут зазвичай компоненти, які технічно повністю відповідають оригінальним колодкам, але можуть застосовувати більш доступні фрикційні матеріали та елементи.

1. LPR

2. Hi-Q

3. Starline

4. Icer

Усі три бренди – представники органічної технології. За продуктивністю їх можна сміливо прирівняти. Однак, LPR займає перше місце через ширшу представленість – колодки пропонуються на більшість моделей європейського, американського та азіатського ринків. У той же час упевненою ходою в цей сегмент увійшли корейці Hi-Q: якісно дуже хороший продукт, з пристойною комплектацією. Мінусом можна вважати недостатньо широкий асортимент.

На цій полиці представлені накладки, які претендують на статус повної відповідності до оригінальних компонентів. Це стосується матеріалів, комплектації та, звичайно, характеристик. Більше того, нерідко тут можна зустріти колодки, які по якімсь окремим характеристикам можуть навіть перевершувати ОЕ.

1. Brembo

2. Road House

3. Ferodo

4. TRW

5. Bosch

6. Textar

7. ATE

 

Brembo за останні кілька років сильно вклалися в категорію колодок. Це помітно і по стабільній ефективності, і досить багатим комплектаціям. Важливо те, що італійці випереджають весь ринок, представляючи нові артикули на моделі, що щойно вийшли. І все це за середньозваженої ціни. Ну а RoadHouse - це, як і раніше, впевнена якість при широкому асортименті і дуже привабливій ціні.

Тут представлені учасники, які мають показники, що перевершують оригінальні компоненти. Сюди не включалися «преміум» бренди, які відрізняються лише завищеною ціною. Здебільшого перевага ”high performance” колодок полягає у підвищеному коефіцієнті тертя та/або стійкості до температур.

1. Power Stop

2. D-Friction

3. Brembo серії Xtra

4. EBC серії Yellow stuff

5. HAWK серії HP Plus

Ця категорія є найбільш ємною, тому що кожен практично бренд має що запропонувати. На першому місці, безперечно, американці Power Stop (Z16 – найпопулярніша серія, хоча тут і Z23, і Z37, і Z36). Підвищена продуктивність гальмування, стійкість до нагрівань, а також естетичні бонуси у вигляді низької пиляки не залишають шансів конкурентам. D-Friction – американський продукт, створений за всіма канонами американської кераміки. Тому і на властивості наближений до Power Stop. Мінус – вузький асортимент. Brembo Xtra не пропонують високого коефіцієнта тертя, але перевершує оригінал за стійкістю до температурних навантажень. EBC «жовті» відрізняються не тільки підвищеною ефективністю, а й завидною стаюбільністю (інформативністю) гальмування. Жаль, що представленість на нашому ринку дуже слабка. Hawk покажуть дуже хорошу продуктивність, але деяким мінусом можна вважати фірмову "феррокарбонову" технологію, яка не дуже товаришує з естетикою. Тобто будуть як оригінал, пиляти і можуть іноді поскрипувати.

У цей огляд могли не потрапити деякі досить відомі бренди, але це не є їх якоюсь оцінкою. Як ми сказали спочатку – рейтинг базується на нашому багаторічному досвіді, а також знанні матчасті того чи іншого виробника.

Запит по VIN